Illustrerade dagböcker

Konstig dag.

Igår delades hemtentan ut, så när jag kom hem virkade jag en hatt och lyssnade på musik. Idag har jag vikt tvätt, väntat på Lena, fikat med Lena och nu surfat på kreativa sidor medan jag väntar på att P ska komma hem.

Jag har alltid läst dagböcker online. Eller ja, i alla fall i ett par år. Men de jag läste förr finns inte kvar, så i år har jag sökt efter nya favoriter. Förut har jag sökt efter mycket text, personliga avslöjande inlägg där det (i alla fall inte vad jag förstått) inte hålls några hemligheter (även om skribenten ibland valt att vara anonym). Där både glädje, kärlek, sex och sorg kan diskuteras och delas med dem som surfar förbi. Jag satte bokmärke och återkom någon gång per vecka för att läsa det senaste. En favorit var en amerikansk lite äldre tjej som lagt ut sina ungdomsdagböcker i efterskott, valda delar. Vad de delar hon valt att hålla privat kan ha innehållet undrar jag. För det som dagboken handlade om var droger, misshandlande pojkvänner och osäkerhet. Men så bra skrivet att jag ville läsa mer. Sjukt? Kanske.

Nu har jag dock hittat en annan sorts dagbok, den Illustrerade sorgen. Massor av roliga fotodagböcker (som inspirerat P’s och min Kära fotodagbok på nätet) och även en del med riktiga illustrationer!

Först hittade jag nog wish jar journal, och häromdagen hittade jag ljc som snart ska gifta sig. Hon böde fotar och ritar, men mest pysslar hon. Det finns massor av människor som har ämnesdagböcker, en speciell dagbok där man t.ex. bara skriver om sitt pysslande, sitt stickande eller en hel sajt/dagbok ägnad till hunden eller det nyfödda barnet. Pysselsidor älskar jag (speciellt när det finns bilder på projekten), hundar är jag inte intresserad av att läsa om (bara promenera med)…

En annan favorit, som jag nästan blivit beroende av är loobylu. Hon både stickar, syr och lär sig mer om kreativa saker (går en kurs i att trycka tröjor just nu). Dessutom illustrerar hon sin dagbok med datorritade bilder som jag verkligen diggar! Tänk om man kunde göra såna. Ett digitalt ritbord har stått länge på min icke-officiella önskelista (jag vet ju inte om jag ens skulle kunna rita nåt snyggt – eller ha tålamodet att försöka).

Idag hittade jag Everyday Matters. Där blev jag kvar alldeles för länge, trots att man aldrig kan “läsa igen” allt på en gång. Killen, Danny alltså, verkar vara full av kreativ energi – så där så det smittar bara man klickar på länken nästan! Han ritar och skriver i sina skiss-dagböcker, men han är inte så självisk att han håller det för sig själv. Han scannar in mycket och lägger upp i sin dagbok. Han fotar, han inspirerar, han skriver om “böcker om kreativa journaler” (finns massor hos Amazon i ämnet Book making, jag skulle inte ha något emot att få allihopa i julklapp!).

Jag vill rita (skriva, måla, skapa) mycket mer – speciellt efter att ha läst Danny Gregory’s Everything I know about life, I learnt from drawing.

Inspirerande!

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment