The Shawshank Redemption

In Swedish about the movie The Shawshank Redemption from 1994. A great movie!

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.

Image from the movie the Shawshank Redemption (so good)

Ikväll, en blåsig majfredag med vin, popcorn, stearinljus och stickning, såg vi en av P:s favoritfilmer, The Shawshank Redemption från 1994.

Jag var ganska skeptisk, trots att den ligger som #2 på? iMDb’s Top 250. (Listorna där brukar vara pålitliga, men vi har råkat ut för en del nitar också!) Personligen tycker jag det är tydligt att det är mest män som röstar och bryr sig om att tycka till där. Alla är filmer med otroligt manliga teman, men det motsäger ju inte att de kan vara riktigt bra (även om kvinnorna lyser med sin frånvaro både som regissörer och i rollistorna – om de inte spelar den tysta hemmafrun eller den glammiga horan). I Shawshank lös kvinnorna med sin frånvaro i den “manliga gemenskapen”.

The Shawshank Redemtion var i alla fall riktigt bra, för att vara fängelsefilm. Den handlar om den gifta bankmannen Andy Dufresne. Hans fru är otrogen och han blir dömd för mordet på henne och hennes älskare. Sedan handlar filmen om hans tid i fängelset, berättad av medfången Red, spelad av fantastiska Morgan Freeman.

En del scener är de typiska fängelsescener, med våldtäkt, vaktvåld och dystra måltider. Men temat är inte att visa att brott aldrig lönar sig, att livet för en inmate är inskränkt, skrämmande och totalt utan egen makt. Istället visar filmen att man måste ha kvar hoppet!

Andy Dufresne vinner trots sitt underläge, på grund av att han hela tiden behåller sitt hopp om frihet och tron på att han är värd den. Han vinner eftersom han är intelligent (matematiskt smart) och omtänksam (att visa medmänsklighet är viktigt). Han räknar ut hur han ska klara sig och imponerar både på Morgan Freeman och mig. Hans viktiga egenskaper är mod, hopp och ambition att förbättra sin och andras situation (nästan till vilket pris som helst). Jag tycker filmen var strålande bra!

H-betyg: *****
p-betyg: *****