The Shawshank Redemption

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.

The Shawshank Redemption

Ikväll, en blåsig majfredag med vin, popcorn,stearinljus och stickning, s?g vi en av P:s favoritfilmer, The Shawshank Redemption fr?n 1994. Jag var ganska skeptisk, trots att den ligger som #2 p? iMDb’s Top 250. (Listorna d?r brukar vara p?litliga, men vi har r?kat ut f?r en del nitar ocks?!) Personligen tycker jag det ?r tydligt att det ?r mest m?n som r?star och bryr sig om att tycka till d?r. Alla ?r filmer med otroligt manliga teman, men det mots?ger ju inte att de kan vara riktigt bra (?ven om kvinnorna lyser med sin fr?nvaro b?de som regiss?rer och i rollistorna – om de inte spelar den tysta hemmafrun eller den glammiga horan). I Shawshank l?s kvinnorna med sin fr?nvaro i den “manliga gemenskapen”.

The Shawshank Redemtion var i alla fall riktigt bra, f?r att vara f?ngelsefilm. Den handlar om den gifta bankmannen Andy Dufresne. Hans fru ?r otrogen och han blir d?md f?r mordet p? henne och hennes ?lskare. Sedan handlar filmen om hans tid i f?ngelset, ber?ttad av medf?ngen Red, spelad av fantastiska Morgan Freeman.

En del scener ?r de typiska f?ngelsescener, med v?ldt?kt, vaktv?ld och dystra m?ltider. Men temat ?r inte att visa att brott aldrig l?nar sig, att livet f?r en inmate ?r inskr?nkt, skr?mmande och totalt utan egen makt. Ist?llet visar filmen att man m?ste ha kvar hoppet!

Andy Dufresne vinner trots sitt underl?ge, p? grund av att han hela tiden beh?ller sitt hopp om frihet och tron p? att han ?r v?rd den. Han vinner eftersom han ?r intelligent (matematiskt smart) och omt?nksam (att visa medm?nsklighet ?r viktigt). Han r?knar ut hur han ska klara sig och imponerar b?de p? Morgan Freeman och mig. Hans viktiga egenskaper ?r mod, hopp och ambition att f?rb?ttra sin och andras situation (n?stan till vilket pris som helst). Jag tycker filmen var str?lande bra!

H-betyg: *****
p-betyg: *****

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment