Jag har b?rjat l?sa Harry Potter och Fenixorden (5:e boken) av J.K. Rowling. ?terigen fascineras jag av hur f?ngad jag blir, inte fr?n f?rsta sidan men efter andra kapitlet ?r jag fast och det enda jag vill g?ra ?r att forts?tta l?sa. Hur ska det g? den h?r boken/terminen?

Rowlings vinnande koncept tror jag beror p?:

  • Deckarstilen – det ?r hela tiden sp?nnande och sm? detaljer droppas h?r och var i texten som inte f?rklaras, men som man ?nd? f?rst?r snart kommer att f?rklaras, bara man l?ser vidare, och vidare…
  • De magiska detaljerna – allt det d?r lilla som bara v?vs in i storyn. Det ?r f?r mig inte det storslagna i drakar och svart trollkarlsmagi som ?r det coola, utan de sm?, sm? detaljerna med magiska inslag. Som godiset med olika egenskaper/smaker, tavlorna med r?rliga motiv och i den h?r boken (dit jag kommit ?n s? l?nge) storst?dningen av ett gammalt hus d?r “ohyra” flyttat in. Magiska sm? doxyfeer har bosatt sig i gardinerna och mrs Weasly utrustar sin trupp av ton?ringar med bed?vande sprej och varnar f?r deras illvilliga bett! Roligt!
  • Igenk?nning – deras samh?lle ?r ju v?rat, fast magiskt. D?r finns banken, korruptionen, skvallerpressens l?gner, ungarna som suktar efter samlarkort och chokladgrodor, skolan, mobbing, v?nskap, f?ngelser och den st?ndiga kampen mellan gott och ont (inte lika tydlig i v?r v?rld men ?ndock st?ndigt p?g?ende!). Trolldomsministeriet som l?gger sig i och hj?lper till – med all sin byr?krati och sitt hemlighetsmakeri, p?minner mycket om v?r v?rlds politik. Det hela ?r ju en travesti p? v?r v?rld. Jag tycker det ?r str?lande roligt att l?sa!

Och ju l?ngre in i storyn vi kommer ju tydligare blir ju Rowlings ambition att diskutera rasism, tycker jag. I alla fall ?r det min gissning efter att ha l?st 200 sidor i bok 5. Voldemort = Hitler, inte sant? Alla mugglare ska utrotas och trollkarls?tten ska bli renrasig. F?r vi inga utrotningsl?ger i bok 5 kommer de med all s?kerhet i n?sta bok. Bra ?mne f?r en C-uppsats till h?sten kanske?

Om jag skulle g? p? Hoggwarts skulle jag hamna hos Hufflepuffarna i skolan, de lojala men ganska fega typerna, allt enligt The Sorting Hat, som s?ger;

Congratulations on making Hufflepuff!

    “You’re one hard-working, loyal, compassionate little thing, aren’t you?! Well, there are some good things, and some bad things about that. Bad things first, so after you’re let down and crying your eyes out, plunging into a state of depression, I can cheer you up with the better facts. Bad thing, your house has a horrible rep for being a bunch of wimps. Sorry. Good thing, it’s not quite true. You’re tough! It’s hard to be loyal! And remember, Hufflepuff is you! Don’t be ashamed of yourself, mmkay?”