Det var en g?ng…

Jag l?ser kursen Barnb?cker. Fr?n Beatrix Potter till Harry Potter, 3 po?ng, och minns ?terigen min stora k?rlek till barnb?cker, bilderb?cker, sagor, magi. N?gonstans b?rjade det ju, jag tror det var d?r, i barnb?ckernas v?rld.

Jag har precis skrivit klart det jag ville innan min semester fr?n hem och dator b?rjar, en artikel till VK som jag kallat Det var en g?ng – och en g?ng till p? temat “Andra g?ngen”, som ska g? som sommarserie i VK. Det ?r inte den “direkta sj?lvanalysen” de ?r ute efter, utan vad som i sj?lva verket f?r?ndrade synen och omv?rderingen. Jag tror inte jag fick med det alls.

Min text handlar n?mligen om hur mina f?r?ldrar l?ste f?r mig som barn och att min k?rlek till b?cker v?cktes d?r. Sedan om hur jag, andra g?ngen jag upplevde barnb?cker, hade ett litet barn i kn?t (kn?et!). Jag undviker att s?ga vem barnet ?r, mitt eller n?gon annans spelar ingen roll. I huvudet har jag b?de min lillebror och andra barn jag l?st f?r och tagit hand om. Om jag n?gonsin skaffar barn kommer det att vara av en enda anledning:

F?r att f? n?gon att l?sa h?gt f?r – n?gon som vill lyssna.

Kursen Barnb?cker ?r fantastiskt rolig. Inspirerande, sp?nnande, barnsligt kul. L?raren ?r en 62-?rig dam bosatt i H?gersten som brinner f?r barn- och ungdomsb?cker. Hon babblar s? sk?nt om intressanta saker, jag antecknar bara ibland, mest njuter jag och inspireras. Vill l?sa mer!

P? eftermiddagen l?ser jag kursen Ungdomsb?cker. Fr?n Robinson Crusoe till B?rnstenskikaren, 3 po?ng. Varf?r tror vi att ungdomsb?cker ?r f?r ungdomar? De g?r lika bra och ?r lika bra n?r man ?r vuxen tycker jag! L?sgl?djen kommer ?ter, minnena fr?n barndom och ton?rstid v?cks, b?de det d?liga och det som var bra. Kanske hann jag inte l?sa tillr?ckligt med “s?nt” innan jag h?gg vuxenb?cker och gick ?ver till Harlequin? Ungdomsb?cker ?r ju fantastiska, framf?r allt med en f?rs?kran om att ?ven om man var mobbad, lite tr?kig, klassens bokmal osv. s? var man pretty fucking normal! Mer ?n normal, det kan bara finnas 2 eller 3 sminkbruttor i varje klass, de som f?r stora br?st och pojkar tidigare ?n alla andra. Resten av tjejerna var ju mer eller mindre “som jag var” – tysta, duktiga, kanske t?ntiga? Kanske inte!?

?terkommer med boktips, nu m?ste jag ?terg? till senaste ungdomsromanen om en tjej som precis blivit 13 ?r (ljuva tid!?) och ?r k?r i den kille hon just dumpat… (bara f?r att han inte skulle hinna f?rst och dumpa henne)…

Imorgon ?r sista kursdagen, d? ska vi prata om Fantasy f?r ungdomar. Det ska bli sp?nnande. M?ste packa mycket b?cker inf?r semestern!

Glad midsommar!

Please follow and like:
This entry was posted in Swedish, Thoughts on Creativity. Bookmark the permalink.

One Response to Det var en g?ng…

  1. Ika says:

    Oj vad mysigt, jag vill också läsa barnlitteraturkurs igen! Ska förvisso få läsa bilderboksanalys i höst, det ser jag fram emot. och i väntan på den kursen botaniserar jag bland alla underbara bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker på bibban.

    Får man läsa Det var en gång – och en gång till? Jag är nyfiken!

    Skön semester!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *